
Łupinka to hermetyczna bariera ochronna, która chroni owoc przed działaniem tlenu, drobnoustrojami i utratą wartości odżywczych. Dlatego też, orzechy najlepiej pozbawić łupinki tuż przed spożyciem.
Orzechy, nasiona i pestki to najbardziej skoncentrowana żywność, jaką wytworzyła natura. Są źródłem roślinnych kwasów tłuszczowych, zawierają dużo błonnika pokarmowego i wysokiej jakości białko.
Ponadto orzechy stanowią bogactwo witamin z grupy E i B w tym kwasu foliowego. Zawierają także silne antyoksydanty.
Orzechy pozytywnie wpływają nie tylko na układ krążenia ( przeciwmiażdżycowo, regulująca na parametry lipidowe i ciśnienie tętnicze). Wyraźne jest ich działanie antynowotworowe i redukujące stres oksydacyjny. Mają one korzystny wpływ na funkcje poznawcze, pamięć, koncentrację oraz prewencję w przypadku choroby Alzheimera.
Twój mózg będzie Ci wdzięczny !
Orzech włoski swym kształtem przypomina mózg, co wiele sugeruje ! Związki w nim zawarte wpływają na przekaźnictwo nerwowe w obrębie tego organu, co pomaga szybciej przetwarzać informacje i poprawia pamięć.
Czy orzechy tuczą ?
FAKT jest taki, że są to produkty o wysokiej wartości energetycznej, jednak codzienny dodatek orzechów do diety, nie tylko nie będzie powodował odkładania się nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej, a może wręcz pozytywnie wpłynąć korzystnie na jej redukcję. Orzechy są sycące i zmniejszają apetyt oraz mogą zwiększać ilość zużywanej przez organizm energii.
Dlatego też, zamiana słodyczy na garść orzechów wyjdzie Ci na korzyść. Idealna porcja to 30-35 g orzechów dziennie. Wiedz, że kiedy będziesz przekraczać tę ilość i zjadać będziesz po całej paczce, to wraz z dostarczaniem organizmowi wartości odżywczych, przekroczysz Swoje zapotrzebowanie na tyle, że przytyjesz … a tego chyba nie chcesz !